Το αντικριστό είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Κρήτης, όπου το κρέας (συνήθως αρνί ή κατσίκι) κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και ψήνεται στη φωτιά, "αντικριστά" από τις φλόγες. Το αργό ψήσιμο του δίνει μια ιδιαίτερα νόστιμη και τραγανή γεύση που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.
Ο κλασικός κρητικός ντάκος είναι ένα απλό αλλά πεντανόστιμο πιάτο που θα βρείτε παντού. Αποτελείται από παξιμάδι κριθαριού, τριμμένη ντομάτα, φέτα ή μυζήθρα, ελιές, κάπαρη, ρίγανη και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Είναι ο τέλειος μεζές ή ελαφρύ γεύμα για μια ζεστή μέρα.
Παραδοσιακό φαγητό που σερβίρεται σε γάμους και μεγάλες γιορτές. Το γαμοπίλαφο είναι ένα ριζότο με ζωμό από κατσίκι ή κοτόπουλο, που του δίνει μια βουτυρένια, πλούσια γεύση. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει απλότητα με μεγάλη νοστιμιά.
Τα κρητικά καλτσούνια είναι μικρές πίτες που φτιάχνονται με διάφορες γεμίσεις, όπως μυζήθρα, χόρτα ή κρεμμυδάκια. Μπορούν να είναι γλυκά (με μέλι) ή αλμυρά και αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ, ορεκτικό ή επιδόρπιο που θα σας εντυπωσιάσει.
Ένα από τα πιο διάσημα και ιδιαίτερα κρητικά πιάτα. Οι χοχλιοί (σαλιγκάρια) τηγανίζονται σε ελαιόλαδο με δεντρολίβανο και σβήνονται με κρασί ή ξύδι. Το όνομα "μπουμπουριστοί" προέρχεται από τον ήχο που κάνουν όταν τηγανίζονται. Είναι ένας ξεχωριστός μεζές που αξίζει να δοκιμάσετε.