Το **Ελαιόλαδο** δεν είναι απλώς ένα τρόφιμο για την Κρήτη. Είναι το **«Κρητικό Χρυσάφι»**, ο πυρήνας της διατροφής, της ιστορίας και της οικονομίας του νησιού. Στο Ρέθυμνο, η παράδοση της ελαιοκαλλιέργειας ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια, προσφέροντας ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως **Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα** (Extra Virgin Olive Oil).
Η ιστορία της ελιάς στην Κρήτη χρονολογείται τουλάχιστον από τη **Μινωική εποχή** (3.000 π.Χ.).
Οι χιλιόχρονες ελιές που βλέπετε στα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου, όπως η **Κορωνέικη ποικιλία**, είναι ζωντανά μνημεία αυτής της αρχαίας παράδοσης.
Η υπεροχή του Κρητικού Ελαιολάδου οφείλεται στην ποικιλία, το έδαφος και τη γρήγορη επεξεργασία του καρπού. Το λάδι του Ρεθύμνου είναι σχεδόν πάντα:
Το **μάζεμα της ελιάς** (Νοέμβριο - Ιανουάριο) είναι μια συλλογική γιορτή. Οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν από κοντά αυτή την αυθεντική εμπειρία:
Μία επίσκεψη σε ένα σύγχρονο ή παραδοσιακό ελαιοτριβείο είναι απαραίτητη. Εκεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία ψυχρής έκθλιψης και να δείτε πώς ο καρπός μετατρέπεται σε «πράσινο χυμό».
Πολλά οργανωμένα ελαιοτριβεία και αγροτουριστικές μονάδες προσφέρουν **γευσιγνωσία ελαιολάδου**, όπου μαθαίνετε να ξεχωρίζετε τις ποικιλίες