Η **Ρακή**, ή επισήμως **Τσικουδιά**, είναι το εθνικό απόσταγμα της Κρήτης και κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ποτό. Είναι το σύμβολο της **κρητικής φιλοξενίας**, της φιλίας και του καλωσορίσματος. Ένα ποτηράκι προσφέρεται πάντα για να ξεκινήσει μια συζήτηση, να κλείσει ένα γεύμα ή απλώς για να τιμήσει τον επισκέπτη.
Η ρακή παράγεται από τα **στέμφυλα**, δηλαδή τα υπολείμματα του πατημένου σταφυλιού (φλούδες, κουκούτσια, κοτσάνια), αμέσως μετά τον τρύγο. Η διαδικασία της απόσταξης είναι μια ιεροτελεστία:
Κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο, στήνονται τα **παραδοσιακά χάλκινα καζάνια** στα χωριά. Το «**καζάνεμα**» είναι μια μεγάλη **φθινοπωρινή γιορτή** που διαρκεί όλη τη νύχτα και συνοδεύεται από μουσική (λύρα), χορό, άφθονους μεζέδες και, φυσικά, τη ρακή που τρέχει καυτή από τον αποστακτήρα.
Η **Τσικουδιά** είναι απόσταγμα **αποκλειστικά** από στέμφυλα και δεν περιέχει **γλυκάνισο** ή άλλα αρωματικά βότανα. Έχει συνήθως περιεκτικότητα σε αλκοόλ 35%-45%.
Για τους επισκέπτες, είναι σημαντικό να κατανοήσουν τη διαφορά της κρητικής ρακής από άλλα ελληνικά αποστάγματα:
Μην διστάσετε να ζητήσετε **ρακή** σε κάθε σας επίσκεψη. Είναι η καλύτερη γέφυρα για να γνωρίσετε τον αυθεντικό τρόπο ζωής και τους ανθρώπους της Κρήτης. Στην υγειά σας!