Το **εθνικό ποτό** της Κρήτης. Η **Τσικουδιά** (ή Ρακή) είναι ένα δυνατό απόσταγμα από στέμφυλα, που σερβίρεται δωρεάν ως κέρασμα (ikram) μετά το φαγητό. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τη **ρακόμελο** (με μέλι και κανέλα) για κάτι πιο γλυκό και ζεστό.
Το Ταξίδι της Ρακής 🥃
Από τα ζυμωμένα στέμφυλα μέχρι το ποτήρι σας, η ρακή περνάει ένα παραδοσιακό ταξίδι. Δείτε πώς παράγεται:
Στέμφυλα: Ξεκινάει από τα ζυμωμένα υπολείμματα των σταφυλιών μετά το πάτημα (στέμφυλα). Αυτά αποθηκεύονται για περίπου 40 μέρες.
Ρακοκάζανο: Τα στέμφυλα βράζουν σε ειδικά καζάνια, τα ρακοκάζανα, σε χαμηλή φωτιά.
Απόσταξη: Οι ατμοί του αλκοόλ ανεβαίνουν, ψύχονται και συλλέγονται ως καθαρό απόσταγμα - η περίφημη Τσικουδιά!
Παράδοση: Η διαδικασία είναι μια γιορτή στην Κρήτη, με φαγητό, μουσική και χορό γύρω από το ρακοκάζανο. Εσείς, ετοιμαστείτε για ένα γνήσιο κρητικό φιλοφρόνημα!