Οι χοχλιοί αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα πιάτα της κρητικής κουζίνας. Αυτός ο παραδοσιακός μεζές, με την ιδιαίτερη γεύση και την πλούσια ιστορία του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κρητική παράδοση.
Η πιο γνωστή συνταγή για χοχλιούς είναι οι "Μπουμπουριστοί", ένα πιάτο που σημαίνει "χοχλιοί με το κεφάλι μέσα" και μαγειρεύεται εύκολα. Το όνομά τους προέρχεται από τον ήχο που κάνουν όταν μαγειρεύονται, καθώς το κέλυφός τους "φουσκώνει".
Για την παρασκευή τους, οι χοχλιοί τοποθετούνται σε ένα τηγάνι με την "ανοιχτή" πλευρά προς τα πάνω, ώστε να κλείσουν αμέσως. Στη συνέχεια, προστίθενται αλάτι, πιπέρι, λίγο κρασί ή ξύδι και άφθονο δεντρολίβανο. Σερβίρονται ζεστοί και τραγανοί, συνοδεύονται ιδανικά με μια παγωμένη ρακή.
Αυτή η συνταγή είναι η επιτομή της απλότητας και της αυθεντικής κρητικής γεύσης. Με λίγα, αγνά υλικά, θα δημιουργήσετε τον απόλυτο παραδοσιακό μεζέ που θα σας ταξιδέψει κατευθείαν στην Κρήτη!