Ρεθυμνο Από τις πλαγιές της Γαλλίας

 

Το "παραπέντε" στο Ρέθυμνο.

Από τις πλαγιές της Γαλλίας, στα βουνά της Κρήτης.

Του Βασίλη Γαγάνη

 

"Όποιος έχει ονειρευτεί ότι πετάει και δεν έχει ξυπνήσει από τρόμο καταλαβαίνει τι σημαίνει να πετάς με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Το παραπέντε είναι ελευθερία. Το παραπέντε είναι να πετάς χωρίς μηχανή, χωρίς τίποτα παρά μόνο τα στοιχεία της Φύσης και να αισθάνεσαι ότι αισθάνονται και τα πουλιά". Αυτά είναι τα λόγια που εκφράζουν την αγάπη του Δημήτρη Δήμα, πιλότου αλεξίπτωτου πλαγιάς, Ρεθεμνιώτη και φίλου. Κάθε φορά που βλέπω ένα αλεξίπτωτο να αιωρείται πάνω από το κεφάλι μου, μου έρχονται αυτά τα λόγια στο μυαλό.

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς, ή κοινώς "παραπέντε", είναι ένας απλός μηχανισμός ανύψωσης, χωρίς κανένα μηχανικό μέσο, με την βοήθεια μόνον ενός πανιού και των ανοδικών ρευμάτων αέρα. Ίσως ο Θεός να ήθελε να αφήσει ο άνθρωπος τη γη. Αν δεν ήθελε, δεν θα το έκανε τόσο απλό! Αυτή είναι κι η χαρά όλων εκείνων που ασχολούνται με το άθλημα. Κάθε φορά που απογειώνεται κάποιος, ένα μίγμα δέους, ανησυχίας κι αρκετής ζήλειας κατακλύζει όσους έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μοναδικό αυτό άθλημα. Ένα άθλημα που καταφέρνει να πραγματοποιεί με τον πλέον απλό τρόπο την επιθυμία του ανθρώπου να αφήσει τη γη και να αγγίξει τον ουρανό με τα δικά του φτερά.

Στο Ρέθυμνο δεν υπάρχουν πολλοί που να ασχολούνται με το άθλημα. Τέσσερις - πέντε πιλότοι, ο ένας μάλιστα, ο Fe, είναι Πορτογάλος που μένει πια στην πόλη μας κι εξακολουθεί να πετά με κάθε ευκαιρία. Ο λόγος ίσως να είναι εξίσου απλός με τη φύση του αθλήματος: λίγοι άνθρωποι δοκιμάζουν τα όριά τους. Η εκπαίδευση από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε κρατήσει στον αέρα. Θέλει ενθουσιασμό αλλά κι υπομονή και προσοχή. Ο σεβασμός στη φύση και τα στοιχεία της που σου επιτρέπουν να ανοίξεις το πανί σου και να σηκωθείς ψηλά, δεν είναι άδεια λόγια. Είναι εκείνα που σου εξασφαλίζουν την επιστροφή σου.

Αν τα καταφέρεις, τότε ανοίγεται μπροστά σου ένας μακρινός ορίζοντας με παρέα τα πουλιά και μερικούς ακόμα "τρελούς" σαν κι εσένα. Το μόνο ερώτημα που μένει είναι: έχεις ονειρευτεί πως πετάς; Το αλεξίπτωτο πλαγιάς απευθύνεται σε όλους όσους ονειρεύονται να πετάξουν, ανεξαρτήτως φύλλου. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική δύναμη, αλλά μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση, τεχνική κατάρτιση και - το κυριότερο - ψυχραιμία και πνευματική διαύγεια. Έχει σχετικά χαμηλό κόστος εκμάθησης και αγοράς εξοπλισμού και προϋποθέτει ότι έχεις όρεξη να πιάσεις τα βουνά.

Ευτυχώς στο νησί μας θα βρεις και βουνά αλλά και ανθρώπους να σου μάθουν πώς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου! Δυστυχώς, στο Ρέθυμνο δεν λειτουργεί κάποια αερολέσχη ή σχολή. Αν όμως κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με:

  • τον Σύλλογο Αλεξιπτωτιστών Πλαγιάς Χανίων "Ερμής", Τηλ.: +30 6974808687
  • Cretan Paragliding,  info@cretanparagliding.gr, +30 69740 69350

Share on Social Media

Crete

RETHYMNO THL SOS

National Emergency Aid Centre 166

Emergency Response Team       100

TAXI +030 28310 74400

Maps

Rethymno

Ρεθυμνο Από τις πλαγιές της Γαλλίας
(UA-88988814-1)