Κρητη Καλό Χειμώνα Του Βασίλη Γαγάνη

Καλό Χειμώνα!

Μια υποτιμημένη εποχή ενός πανέμορφου νησιού.

Του Βασίλη Γαγάνη

 

Με το τέλος της τουριστικής σαιζόν και του καλοκαιριού ξεκινά μια περίοδος του έτους που στον περισσότερο κόσμο φαντάζει κρύα και μουντή. Ξεστομίζουν με βαριά καρδιά "καλό χειμώνα" κι αναστενάζουν νοερώς καθώς προφέρουν το κάθε γράμμα. Το περίεργο όμως είναι ότι, παρά τις εντυπώσεις, ο χειμώνας στο νησί μας κάθε άλλο παρά κρύος είναι. Μπορεί ο καιρός να δείχνει εχθρικός κι αφιλόξενος, οι άνθρωποι όμως γίνονται ακόμα πιο ζεστοί. Σα να προσπαθούν να ζεστάνουν εκείνοι το νησί μας. Το καλοκαίρι ο ήλιος αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μάλιστα γκρίνιαζαν όταν η ζέστη ακτινοβολούσε από τα πάντα τριγύρω τους και βαρυγκωμούσαν για την έλλειψη λίγης δροσιάς που θα δροσέρευε το σώμα τους.

Ο χειμώνας όμως είναι κάτι το διαφορετικό. Με το κρύο, τις βροχές, τους παγωμένους αέρηδες κι όλα εκείνα τα στοιχειά της φύσης που ταλαιπωρούν τον κοσμάκη οι άνθρωποι  κλείνονται στα σπίτια τους, όχι όμως στους εαυτούς τους. Ανοίγουν τις καρδιές τους σε παρεάκια, εντός κι εκτός των σπιτιών τους, σε κυριακάτικες εκδρομές κι επισκέψεις, σε κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα, ενασχόληση κι εργασία που έχει ως στόχο να κάνει το κρύο λιγότερο τσουχτερό. Σαν από πείσμα οι άνθρωποι δεν λένε να παραιτηθούν από τη ζεστασιά στην οποία είχαν συνηθίσει τόσους μήνες. Οι δουλειές, που τόσο βιαστικά γίνονται το καλοκαίρι αποκτούν καινούργιο νόημα και χαρακτήρα.

Ξεκινούν τα ρακοκάζανα. Ακολουθεί το μάζεμα της ελιάς. Στα μεγάλα κρύα έρχονται οι γιορτές τω Χριστουγέννων. Μόλις περάσουν κι αυτά καταφτάνουν οι Απόκριες και το Καρναβάλι. Σαράντα μέρες μετά, είτε κρύο κάνει είτε ζέστη, ακολουθεί το Πάσχα με την κατάνυξή του και τις προετοιμασίες για το επερχόμενο καλοκαίρι. Καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα οι Κρητικοί δουλεύουν και βρίσκουν "προφάσεις" για να ζεστάνουν τις ζωές τους. Δεν έχουμε απλώς τη φήμη των γλεντζέδων και των καλοφαγάδων. Είμαστε. Κι είμαστε, γιατί ο βλογημένος τόπος στον οποίο ζούμε και δημιουργούμε μας χαρίζει απλόχερα τα πάντα, από τη κάψα του ήλιου μέχρι και την κάψα που συνεχίζει να καίει μέσα μας ακόμα και στις πιο κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. 

Οι ξένοι μπορεί να έχουν γυρίσει στις μακρινές τους πατρίδες, στις μεγάλες όμως πόλεις της Κρήτης ένα νέο κύμα ανθρώπων κατακλύζει τους δρόμους, τις καφετέριες και κάθε λογής μαγαζί που επιμένει να συνεχίσει τις εργασίες του "εκτός σαιζόν". Ένα κύμα ανθρώπων που διακριτικά ξεχύνεται και στα χωριά μας. Οι φοιτητές, που μαζεύονται από κάθε μεριά της χώρας μας, φέρνουν έναν δικό τους πιο παιχνιδιάρικο άνεμο να αψηφήσει το κρύο του νησιού μας. Με τη βαβούρα, την ανακατωσούρα και την ενέργεια, που συνοδεύει συνήθως τα νιάτα, τσιγκλούν τα παγωμένα αυτιά των Κρητικών, βγάζοντάς μας από το παγωμένο λήθαργο. Θυμόμαστε ξανά να συναναστρεφόμαστε με άλλους Έλληνες, κάτι που τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού φαινομενικά ξεχνούμε καθώς τρέχουμε να προλάβουμε τους τουρίστες.

Και το νησί μας δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο. Το απόσταγμα του καλοκαιριού μέσα σε ένα μπουκαλάκι ρακή φτάνει και περισσεύει για να ζεσταθούν οι άνθρωποι. Οι παρέες όμως είναι εκείνες που προσφέρουν στο βαρύ χειμωνιάτικο τοπίο μια θαλπωρή και ζεστασιά, που ούτε το καλοκαίρι δεν μπορεί να προσδώσει. Τα χιονισμένα βουνά, τα φουσκωμένα ποτάμια, τα καλοπλυμένα και μυρωδάτα από τις βροχές χωράφια, τα ανεμοδαρμένα σπίτια εξυπηρετούν έναν και μόνο σκοπό: να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά για να ζεστάνουμε ο ένας τον άλλο. Για ετούτο το λόγο ο χειμώνας στην όμορφο νησί μας είναι εξίσου μαγικός με το ηλιόλουστο καλοκαίρι μας. Για τούτο το λόγο οι Κρητικοί έχουμε τη λιακάδα μέσα στην καρδιά μας! Κι ας προφασίζονται το αντίθετο ή το ξεχνούν ενίοτε ορισμένοι! Ο επόμενος χειμώνας θα τους το υπενθυμίσει με την ίδια σφοδρότητα που φυσούν οι βοριάδες στο νησί μας! Με την ίδια ηρεμία που αποπνέει μια παγωμένη, ξάστερη νυχτιά! Καλό χειμώνα, λοιπόν!      

Share on Social Media

Crete

RETHYMNO THL SOS

National Emergency Aid Centre 166

Emergency Response Team       100

TAXI +030 28310 74400

Maps

Rethymno

Κρητη Καλό Χειμώνα Του Βασίλη Γαγάνη
(UA-88988814-1)