Φθινόπωρο

Οκτώβριος Νοέμβριος

Ρακολαγνεία

Σε ένα νησί που ξέρει να τρώει, να πίνει και να ζει ο Διόνυσος έχει την τιμητική του.

Μετά το πάτημα τον σταφυλιών και το φρέσκο κρασί, συνεχίζει το γλέντι, με την τσικουδιά.

«Καλοξόδεφτη», «Καλόπιοτη», «Και του χρόνου», αυτές είναι οι ευχές που ακούγονται αυτή την εποχή στην Κρήτη.

Κάντε μια βόλτα στην ενδοχώρα και ανακαλύψτε το σπίτι που φτιάχτηκε για εσάς.

Τα στράφυλα είναι από τα σταφύλια που πατάμε τον Αύγουστο. Τα βάζουμε σε βαρέλια τα αφήνουμε 40 μέρες και όταν βράσουν είναι έτοιμα να τα βάλουμε στο καζάνι. Όσο το καζάνι βράζει, δημιουργείται ατμός και μέσα στον ατμό δημιουργείται το οινόπνευμα. Μπαίνει στο καπάκι ο ατμός, προχωρεί από το σωλήνα γιατί ψάχνει διέξοδο να φύγει και πάει στον λουλά, όπου γίνεται η υγροποίηση. Ο ατμός μέσα σε σωληνάκι παγώνει, υγροποιείται και βγαίνει στο δοχείο για να δούμε πόσους βαθμούς είναι. Βάζουμε ένα ειδικό εργαλείο για μέτρηση που λέγεται γράντο να δούμε πόσους βαθμούς βγήκε. Η καλή ρακή πρέπει να είναι από 18 έως 20 βαθμούς.

Άδειες για ρακοκάζανα δεν ξαναβγαίνουν. Τις είχε εκδώσει ο Βενιζέλος και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Τη ρακί παλιά τη χρησιμοποιούσαν για εντριβή όταν ήταν άρρωστοι αλλά σήμερα να κάνουν παρέα.

Share on Social Media

(UA-88988814-1)