Οδοντίατρος ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΟΥΧΑ

 

Βαρούχα Ελένη

Οδοντίατρος  

translate english

Τηλέφωνα: 2831026376. Φαξ: 28310. Διεύθυνση: Μοάτσου & Καζαντζάκη, Ρέθυμνο  

Ερώτηση:   Πόσο σημαντικό είναι για τη γενική μας υγεία η στοματική υγιεινή;

Απάντηση: Είναι σίγουρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η κακή στοματική υγιεινή είναι προάγγελος παθήσεων στον οργανισμό, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επί εδάφους περιοδοντίτιδας. Η περιοδοντίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων, που στην εξέλιξή της προκαλεί βλάβη στα οστά που στηρίζουν τα δόντια, με αποτέλεσμα την απώλειά τους. Υπάρχει η θεωρία ότι τα βακτηρίδια της στοματικής κοιλότητας προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό μας και μέσα σ΄αυτές βλάβη στις αρτηρίες και η θεωρία ότι τα βακτηρίδια της περιοδοντίτιδας προκαλούν απευθείας προβλήματα στα αγγεία.

Επίσης έρευνες έχουν συσχετίσει την περιοδοντίτιδα με αναπνευστικές νόσους (πνευμονία, ΧΑΠ) λόγω εισρόφησης μικροβίων από το στοματοφάρυγγα. Επίσης η καλή στοματική υγεία αποτελεί κίνδυνο για πρόωρους τοκετούς, ελλιποβαρή βρέφη, αποβολή.

Ερώτηση: Η διατροφή τι ρόλο παίζει στην υγεία των δοντιών μας;

Απάντηση:  Όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ζάκχαρα, όταν λαμβάνουμε όξινες ουσίες, όπως αναψυκτικά με ανθρακικό, αναπτύσσονται βακτηρίδια και αναπτύσσεται η τερηδόνα (λόγω μεταβολής του PH), αποτέλεσμα της οποίας είναι η ανάγκη για σφραγίσματα. Η έλλειψη βιταμινών στη διατροφή μας (τις βρίσκουμε σε φρούτα, λαχανικά κλπ) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Ερώτηση:  Τελικά ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής;

Απάντηση:   1)  Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα (ο πιο σημαντικός κανόνας), 2)  Χρήση οδοντικού νήματος ή με μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον κάθε βράδυ (άριστος τρόπος για καθαρισμό από τα υπολείμματα τροφών και την οδοντική πλάκα που στην εξέλιξή της δημιουργεί τη γνωστή σε όλους πέτρα), 3)  Χρήση στοματικών διαλυμάτων, ως συμπλήρωμα.

Ερώτηση:  Από τι ηλικία πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Απάντηση:  Από τότε που θα εμφανιστούν τα πρώτα μας δόντια (νεογιλά). Βέβαια σ΄αυτές τις ηλικίες, βρέφος, νήπιο, υπεύθυνοι στο ρόλο αυτό είναι οι γονείς, χρησιμοποιώντας μικρές ειδικές βούρτσες για μωρά ή βρεγμένη γάζα. Αργότερα το παιδί αρχίζει μόνο του, χρησιμοποιώντας αρχικά την οδοντόβουρτσα ως παιχνίδι, προκειμένου να εξοικειώνεται. Σημαντικό είναι οι γονείς να βουρτσίζουν τα δικά τους δόντια μαζί με τα παιδιά τους, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Ερώτηση:  Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε το γιατρό;

Απάντηση:  Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, προκειμένου να διαπιστώνεται η σταθερή και ομαλή κατάσταση υγιεινής. Οι φλεγμονές των ούλων παρακολουθούνται τακτικότερα.

Share on Social Media

Crete

RETHYMNO THL SOS

National Emergency Aid Centre 166

Emergency Response Team       100

TAXI +030 28310 74400

Maps

Rethymno

Οδοντίατρος ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΟΥΧΑ
(UA-88988814-1)