Γερακάρι

Το οδοιπορικό μου συνεχίστηκε στο Γερακάρι, εκεί που έκρυψαν τον Γερμανό στρατηγό Κράιπε το 1944 σε μια σπηλιά στο βουνό που είναι επισκέψιμη. Το μονοπάτι είναι βατό και έχει σήμανση σε όλη τη διαδρομή. Ξεκινά από το χωριό και φτάνει μέχρι τη σπηλιά. Η διαδρομή είναι γεμάτη σπάνια βότανα και η θέα μοναδική.

Σε μια σχεδόν αόρατη -ακόμη και από πολύ κοντά- σπηλιά στο Γερακάρι το 1944 έγιναν μαζικές εκτελέσεις τουλάχιστον 165 ατόμων. Η Γερμανική διοίκηση διέταξε την εκτέλεση των ανδρών των περιοχών από όπου πέρασε ως αιχμάλωτος ο υποστράτηγος, στα χωριά Άνω Μέρος, Γερακάρι, Βρύσες, Καρδάκι, Γουργουθούς, Σμιλές, Κρύα Βρύση, Δρυγιές. Το Γερακάρι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς κατακτητές.

Ζητώντας τη βοήθεια πάλι των κατοίκων και προέδρων για να γνωρίσω την ιστορία συνεχίζω το οδοιπορικό μου μαθαίνοντας για τη μεγάλη εκκλησία που χτίστηκε γύρω στο 55 μ.Χ. Στην εκκλησία καταλήγουν 7 δρόμοι όπως στην αρχαία Ρώμη. Στην πίσω μεριά του ναού υπάρχει μια σημαία η οποία είναι του 1866. Διασώθηκε χάρη στον Γιάννη Γενεράλη τον Σηφογιάννη, που είχε τυλίξει το γιο του με την σημαία.

Το χωριό έχει γνωρίσει μεγάλη οικονομική εξέλιξη αυτά τα χρόνια, χάρη στον Γερακαριανό επενδυτή Γιάννη Γενεράλη που έκτισε πρότυπο Γηροκομείο, πολυτελέστατο ξενοδοχείο, σουίτες, παραδοσιακή ταβέρνα, σουπερμάρκετ, παραδοσιακά καφενεία, βενζινάδικο κλπ. Στο χωριό λειτουργεί από το 2016 πρότυπο νηπιαγωγείο.

Συνεχίζω με αγωνία να εξερευνώ την ανεξερεύνητη για μένα Κρήτη, παίρνοντας τηλέφωνο και ζητώντας την βοήθεια των προέδρων των χωριών. Με μια κάμερα ΠΑΝΤΑ στο χέρι καταγραφώ ότι βλέπω και ότι ακούω.

Share on Social Media

(UA-88988814-1)